Radonpalvelut 1

ylabanneri promo
   

icon puhelin

Asiakaspalvelu, Soita 010 323 1000    

Palvelemme sinua arkisin 8.00-16.00

icon sposti

Ota yhteyttä sähköpostitse:

asiakaspalvelu@suomenradonhallinta.fi 

icon yhteys

Yhteystiedot ja yhteydenotto:

Yhteydenottolomake

radonpitoisuus pirkanmaa

Säteilyturvakeskus (STUK) tarjoaa Pirkanmaan alueen 22 kunnan asukkaille radonmittauksia alennettuun hintaan.

Joulu-tammikuussa järjestettävän Ilman radonia -kampanjan tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia, ja antaa neuvoja radonpitoisuuden alentamiseen. Ilman radonia -kampanjan päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien vähentäminen.

”Valitsimme Pirkanmaan kampanja-alueeksi, koska alueen kunnissa sisäilman radonpitoisuus on mitattu vain harvoissa kodeissa. Kuitenkin alueella olevien harjujen takia radonpitoisuudet voivat olla korkeita”, kertoo tarkastaja Olli Holmgren STUKista.

Pirkanmaalla radonpitoisuus on mitattu vasta 13 prosentissa pientaloasunnoista. Mitattujen asuntojen radonpitoisuuden keskiarvo on 270 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3). STUK suosittelee, että radonpitoisuus mitataan kaikissa pientalo- ja rivitaloasunnoissa sekä kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää enimmäisarvoa 400 Bq/m3. Viime vuonna voimaan tulleen EU-direktiivin myötä tämä enimmäisarvo laskee vuoteen 2018 mennessä 300 Bq/m3 tai sen alapuolelle. Uudet asunnot pitäisi jo nyt rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m3.

Pirkanmaalla enimmäisarvon ylityksiä löytyy kaikissa kunnissa, erityisesti Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Ruovedellä, Pälkäneellä, Nokialla ja Ylöjärvellä. Jopa 20 prosentissa Tampereella mitatuista pientaloasunnoista radonpitoisuus on ollut yli 400 Bq/m3.

Radonpitoisuudet voivat vaihdella paljon jo pienelläkin alueella. Säteilyturvakeskuksen internetsivuilta löytyy radonmittausten tilastoja kunnittain ja postinumeroalueittain. Pirkanmaan postinumeroalueista suurimmat radonpitoisuudet löytyvät Pispalasta ja Länsi-Amurista. Muita korkean radonpitoisuuden postinumeroalueita ovat Ruovesi Keskus-Nenonen, Vehkajärvi, Rahola, Messukylä, Lentävänniemi, Suorama, Kaivanto, Tahmela, Ylöjärvi Keskus, Tesoma, Keskussairaala-alue-Kauppi, Lamminpää, Mouhijärvi Keskus, Nattari, Epilä, Luoteis-Tampere, Kuhmajärvi, Kankaantaka, Haukiluoma-Ikuri, Kulju ja Pälkäne Keskus.

Pispalassa mittauksia on jo tehty melko hyvin, mutta muilla postinumeroalueilla yli puolet pientaloasunnoista on vielä mittaamatta. Erityisesti mittauksia kannattaa tehdä alueilla 34600 Ruovesi Keskus-Nenonen ja 38460 Mouhijärvi Keskus. Niissä radonpitoisuudet ovat olleet korkeita, mutta vasta pieni osa asunnoista on mitattu.


Tilaa kodin radonmittaus helposti: www.radontalkoot.fi

Radonin arvioidaan liittyvän Suomessa noin 300 keuhkosyöpään vuodessa. Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.

”Radon on yksi merkittävimmistä ympäristöaltisteista ja tärkein yksittäinen säteilyannoksen aiheuttaja Suomessa. Säteilyannos kertyy ihmiselle koko eliniän ajan, joten on tärkeää, että etenkin lapsia suojellaan ylimääräiseltä radonilta”, kertoo Holmgren.

Lähde Säteilyturvekeskus

          

logo landauernordic

RadonWay radonkorjaukset

radonway rollup

Palvelemme valtakunnallisesti

 

avainlippu tunnus

Lahetä tiedustelu

Täytä lomake, olemme yhteydessä pikimmiten.

Powered by BreezingForms
Ylös